sobota, 28 maja 2016

Be a cook

Od jakiegoś miesiąca mam fazę na robienie różnych deserów, czy pysznych śniadań. Zaczęłam eksperymentować - raz mi się nie udało, ale to tylko zachęciło mnie do działania i wymyślania różnych dziwnych dziwactw. Poniżej możecie zobaczyć zdjęcia tych pyszności i przepisy :)




Pancakes puszyste

1 porcja:

2 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli
cukier lub dżem do smaku

Oddzielić białka i żółtka do oddzielnych miseczek. Żółtka ubić i pozostawić na później. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, potem dodać mąkę i ubite żółtka. Na rozgrzaną patelnię nalać ciasto i smażyć. Ja smażyłam na maśle, ale można też na oleju :)

Naleśniki ♥

Tu akurat skorzystałam z przepisu ze strony (http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/nalesniki/nalesniki.html) i kopiuję go poniżej:

1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Panna cota

4 porcje:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
kakao
1 laska wanilii
2 szklanki mleczka 30%
banany
3 łyżeczki żelatyny

Czekoladę roztopić. Do szklanki wsypać 3 łyżeczki żelatyny i dolać tak 6 łyżek wody, wymieszać i zostawić, żeby napęczniała. Wziąć rondelek i wlać 2 szklanki mleczka 30%, dodać roztopioną czekoladę, żelatynę ze szklanki i 1 laskę wanilii, wymieszać dokładnie i przelać do kieliszków lub miseczek. Kieliszki wstawić do lodówki na 3/4 godziny i na koniec można dodać bitej śmietany, posypać kakaem i ozdobić bananami :)

Kotleciki twarożkowe

Tu wzorowałam się cudownym przepisem ze strony Grochem o garnek - http://www.grochemogarnek.pl/2014/09/kotleciki-z-twarogu/

1 kostka twarogu (250g),
1 duże jajko,
4 łyżki mąki + 1,5 łyżki do obtoczenia placuszków (może być pszenna, ryżowa lub owsiana),
1 mała cebulka (ja preferuję szalotki),
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia.
opcjonalnie: suszone pomidory, szczypiorek, suszona papryka w proszku, suszone zioła itp. (dodatki praktycznie dowolne!)

W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać jajko, wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki  (ilość jest zależna od twarogu, który użyjemy oraz wielkości jajka, nie należy sztywno trzymać się przepisu, konsystencja ciasta powinna być zwarta, nierozpadająca się, taka, żeby bez problemu można obtoczyć kotleciki w mące).

Dodać posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, inne wybrane dodatki oraz sól i pieprz. Zagnieść do połączenia składników, formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące.

Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na złoto z obu stron. Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem czosnkowym. (Ja podawałam ze śmietaną, też smacznie)

Pierniczki

Tu nie wzorowałam się żadnym przepisem ani niczym takim, po prostu robiłam na smak i oko. Dlatego nie napiszę nic, ale mogę podać bardzo dobry i fajny przepis na pierniczki - http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html

2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały.


Pancakes z karmelizowanymi jabłkami

8 porcji:

4 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 jabłko
syrop z malin
cukier puder

Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie tak by powstała gładka masa (można dodać więcej mąki). Ciasto wylewamy na rozgrzaną olejem patelnię. Potem odsączamy olej z pancakesów i odkładamy na oddzielny talerz. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier i pilnujemy by ładnie się skarmelizowały. Dodajemy wszystko na talerz, ładnie ozdabiamy i koniec.

Propozycje na lato:

Koktajle owocowe lub warzywne

Warto skorzystać z tego co mamy teraz :)

Owoce

Same w sobie są pyszne ♥

Kompoty

Sałatki

I wiele, wiele innych

Niezdara




5 komentarzy:

  1. Jejku, widać jak się wkręciłaś, aż sama mam ochotę nacoś takiego, mniaaam <3
    ja mam za to fazę na kisiel, takze nooo:)
    lipcowa,

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci, że jeśli nie masz chłopaka to znajdziesz go bez problemu xD
    Są za..ste

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przysmaki ! Narobiłaś nam smaka ;3 Panna Cota nas oczarowała :* Lubimy takie słodkie deserki ^^ W sam raz dla nas :) Super post ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, cudności ;) Widać pracę do tego przyłożoną, naprawdę super ;D Wszystkim teraz smaka narobiłaś, nie nadążysz z zamówieniami :P Prawo chyba zejdzie na drugi plan :D Czas oddać się gastronomi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie pyszne! <3 :3

    OdpowiedzUsuń